Η φοβερή ιστορία του παπά που το έσκασε από στρατόπεδο για να κηδέψει τον Καζαντζάκη

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας από τούς σημαντικότερους Ελληνες συγγραφείς τού περασμένου αιώνα. Εργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Κάποια από αυτά δημιούργησαν τριβές με κάποιους εκκλησιαστικούς χώρους, οι οποίοι τα αντιμετώπιζαν ως μη αποδεκτά. Παράλληλα με τα γεγονότα καί τίς διαμαρτυρίες όμως,καταφέρνουν να επιβιώνουν καί φήμες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως ότι ο Καζαντζάκης αφορίστηκε από την Εκκλησία. Ουδέν αναληθέστερο. Ο Καζαντζάκης δεν αφορίστηκε ποτέ από τήν Εκκλησία κί ετάφη κανονικά, προεξάρχοντος μάλιστα τής νεκρωσίμου ακολουθίας του Κρήτης Ευγενίου.


Στα γεγονότα του 1957 ξεχωρίζει η ιστορία ενός στρατιωτικού ιερέα π. Σταύρου Καρπαθιωτάκη, που συνόδευσε τόν Καζαντζάκη στήν τελευταία κατοικία του, καί μάλιστα χρειάστηκε να φύγει από το στρατόπεδο όπου υπηρετούσε, χωρίς άδεια. Μάλιστα, για τήν πράξη του αυτή δικάστηκε από Στρατοδικείο, το οποίο καί τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ημερών.
''Ως παπάς, δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Οταν θα το ‘παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί, θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ, ως παπάς, ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδησή μου με πείραζε πολύ. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Το έσκασα κρυφά λοιπόν κι έτρεξα στο Μαρτινέγκο. Οπως συνήθως συμβαίνει, ο ιερέας συνοδεύει με το πετραχήλι τον νεκρό στον τάφο.Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έλαβε από κανέναν τέτοια εντολή. Μπήκα έξι μήνες φυλακή!'' λέει ο π. Σταύρος, που τον συνόδευσε.

Τα περί αντιθέτου λεγόμενα αποτελούν μύθο, δημιουργηθέντα κυρίως από κάποιους κύκλους οι οποίοι για δικούς τους λόγους επιζητούσαν και ήθελαν έναν αφορισμένο Καζαντζάκη. Είναι όμως βέβαιο ότι οι μύθοι συνοδεύουν μεγάλες μορφές και τέτοιος υπήρξε ο διανοούμενος, ο στοχαστής, διαχρονικός συγγραφέας της Κρήτης, Νίκος Καζαντζάκης.


ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 
''Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια''


Δεν υπάρχουν σχόλια: