Μνήμη - Αγώνας - Δικαίωση

 

Μουσικό χειρόγραφο του μοναστηριού του 1750 που ως κτήτορας υπογράφει ο Θεοφάνης Περιστεριώτης. Ο Θεοφάνης στις Βιογραφίες Λογίων του Επαμεινώνδα Κυριακίδη αναφέρεται ότι καταγόταν από το Ρίζαιο, ήταν μορφωμένος και γνώστης της μουσικής. Η βιβλιοθήκη της Μονής του Περιστερεώτα περιλάμβανε 4000 χειρόγραφα ενώ κατά τον Κιαγχίδη 7500. Το χειρόγραφο βρισκόταν σε πλειστηριασμό σε οίκο του Λονδίνου. Ντροπή είναι να βγαίνει σε δημοπρασίες κλεμμένη περιουσία των προγόνων μας και να μην μπορούμε να τήν κάνουμε δικιά μας έστω και κλεμμένα.Ψάχνουμε να βρούμε το σωστό δρόμο για να φύγουμε από το τέλμα δηλαδή το τέλος είμαστε σχεδόν στον πάτο της θάλασσας. Χρόνια τώρα αγώνες για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα πού είναι η ψυχή τη των Ελλήνων με την έκφραση της τέχνης αυτής με αυτή τη μορφή. Διαλέξεις αμέτρητες τι έγιναν τα αρχαία χειρόγραφα εκκλησιαστικά των αρχαίων ημών προγόνων και ότι άλλα χειρόγραφα και μνημεία γραπτά καί Ιερά

Πλασάρουν σήμερα στην πατρίδα μας στα παιδιά και στους Έλληνες μία ιστορία πολύ πρόστυχη από μέσα απο το σύστημα και τα σωστά στοιχεία παραποιούνται εσκεμμένα λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πηγές να το αποδείξουν. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος μετά το 1821 βεβαίως έχουν γίνει υπουργεία ειδικά με τον πολιτισμό τις επιστήμες πού πρέπει κάποτε να ασχοληθούν να επιστρέψει ο πολιτισμός μας πίσω είτε γραπτών μνημείων είτε μνημείων άλλης μορφής. Παλαιότερα υπήρχε ο θεσμός των ευεργετών ο οποίος βοήθησε την πατρίδα μας να ανορθωθεί είτε σε πολεμική περίοδο είτε σε περίοδο Ειρήνης και πολλοί τέτοιοι ευεργέτες έσωσαν από πλειστηριασμούς πολλά αρχαία έγγραφα εκκλησιαστικά έγγραφα και μνημεία τέχνης. Είναι πολλοί οι λόγοι που χάθηκαν μνημεία τέχνης και μνημεία γραπτά του πολιτισμού μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπάρχουν αλησμόνητες πατρίδες και όχι χαμένες πατρίδες όπου εκεί υπήρχαν πολύ μεγάλες βιβλιοθήκες γραπτά μνημεία και μουσεία μνημεία τέχνης και ο πολιτισμός φωνάζει εκεί εδώ είναι Ελλάδα. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί καί όλες τίς αλησμόνητες πατρίδες. Δυστυχώς βγήκε σε δημοπρασία το χειρόγραφο από το μοναστήρι το Άγιο Γεωργίου Περιστερεώτα 1.750 μ.χ στο Λονδίνο . Αφού εντοπίστηκε έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε πίσω την περιουσία μας όλων των Ποντίων αλλά δυστυχώς υπερίσχυσαν αυτοί πού είχαν πιο πολλά χρήματα. Πολλά μπράβο σε αυτούς που επιχείρησαν να τα αγοράσουν κι έσωσαν τουλάχιστον την τιμή των όπλων για μας τούς Πόντιους.


102 χρόνια πάμε και ακόμα ζητάμε δικαίωση των 350 χιλιάδων ψυχών αδελφών μας Ποντίων. Γίνανε σελίδες διαλέξεις ομάδες και κάθε προσπάθεια που μπορεί να γίνει από άνθρώπους για την πατρίδα και δύναμη σκόρπια χωρίς αποτελέσματα. Μακάρι να είχα δυνατότητα να τα αγοράσω όλα, αλλά ο θεός δεν με αξίωσε να χω τέτοια οικονομική δύναμη για να μπορώ να μαζέψω όχι μόνο τα ποντιακά αλλά όλα τα αρχαία χειρόγραφα και βιβλία των προγόνων μας είτε από δημοπρασίες είτε να βοηθήσω στήν εύρεση κλεμμένων χειρογράφων βιβλίων και μνημείων τέχνης των προγόνων μας. Βιβλία ειδικά για να μπει η ιστορία του Πόντου μες στα σχολεία. Δεν μπορώ να το πιστέψω και δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν μπορούμε όλοι οι Πόντιοι μαζί να αποκτούσαμε αυτό το χειρόγραφο του μοναστηριού του αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα. Και ότι άλλο εντοπιστεί από την πατρίδα μας την αλησμόνητη. Τον Πόντο ! Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το χειρόγραφο στα χέρια μας είτε ως έκδοση είτε ως αρχείο καί να είναι ακόμη ένας μοχλός πίεσης για να δικαιωθούν οι 353.000 ψυχές των προγόνων μας και να γραφτεί στην ελληνική ιστορία η ιστορία μας καί να διδάσκεται μιας και είναι η μόνη διάλεκτος που έχει διατηρήσει τα αρχαία ελληνικά γράμματα.

Νιώθω τόσο άσχημα τόσο θυμωμένος πρώτα με τον ίδιο μου τον εαυτό. Πρώτον γιατι δεν καταφέραμε τόσα χρόνια οι πόντιοι να έχουμε ένα ταμείο τέτοιο για αυτό το σκοπό και ανθρώπους οι οποίοι να ψάχνουν, βοηθώντας όπως μπορεί ο καθένας με οτι δύναμη έχει. Και όχι να προσπαθεί ένας εκδότης προς τιμήν του ο κύριος Κυριακίδης κι άλλοι Έλληνες από το Λονδίνο αλλά κάποιοι είχαν πιο πολλά χρήματα. Παρόν και μέλλον το διατηρείς απο το παρελθόν και την ιστορία των προγόνων σου. Αυτό ξεχάσαμε οι Έλληνες. Μπράβο λοιπόν σε όλους τους Πόντιους και τους Έλληνες στα ιδρύματα τα ποντιακά και όποιους άλλους φορείς ιδρύθηκαν ακόμη και ομάδες στο facebook για να  ενδιαφερθούν για τόν Πόντο. Είναι άξια τέκνα των προγόνων μας! Το αποδείξανε για άλλη μία φορά.



Πρέπει να αναφερόμαστε στο έγγραφο αυτό του μοναστηριού του Περιστερεωτα .
Γιατί αυτό μας αξίζει φαίνεται αδυνατον να υπάρχει το μνημείο αυτό του Πόντου σε ποντιακά χέρια η σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό.Το καθήκον μας ως γενιά Τραντέλλενων ως γενιά Αετών και ως πουλιά της κλωσσομάνας του Πόντου που περιμένει τα πουλιά κοντά της με ανοιχτά είναι να μαζέψουμε τουλάχιστον ότι ποντιακό έχει κλαπεί και δεν γίνεται εάν δεν αγοραστεί από δημοπρασίες πού είναι τα πούπουλα από τα φτερά κλωσσομανας του Πόντου τα οποία τα κλέψανε αφού την ξεπουπουλιάσανε. Ένωση του των δυνάμεων τώρα να περισωθεί ότι μπορεί να περισωθεί. Η διχόνοια ο διαμοιρασμός και η διάσπαση δυνάμεων του ποντιακού Ελληνισμού δεν ωφελεί κανέναν. Εάν αυτό το χειρόγραφο είχε περιέλθει στα χέρια Ποντίων ποιο υπουργείο παιδείας της Ελλάδας θα μπορούσε να αρνηθεί να βάλει την ιστορία του Πόντου στα βιβλία τα σχολικά; Εγερτήριο λοιπόν άλλο των Ποντίων όπου γης τουλάχιστον να λυθεί ένα ταμείο ώστε να προνοεί και να ψάχνουν άνθρωποι που ξέρουν τέτοια μνημεία γραπτά. Να μην χαθούμε ξανά. Ας ελπίσουμε ότι θα αξιοποιηθεί καί να ευχηθούμε καί συγχρόνως ανάλογα όπως πρέπει στη μεγάλη ιστορία τής αλησμόνητης πατρίδα μας τού Πόντου. Αποκόλληση του Πόντου από κομματικούς οργανισμούς που μέχρι σήμερα δεν κάνω τίποτα άλλο από το να προσβάλλουν την αλησμόνητη πατρίδα τον Πάνο για το αποτέλεσμα ορίστε ποιο είναι. Άμεση απεξάρτηση από αυτούς που βρίζουν τους προγόνους μας και και εμάς στη συνέχεια τους με τα λόγια τους. Ως δήθεν μία διαφορετική ιστορική ἀποψη. Εάν δεν είναι άξια τα όργανα που έχουν συσταθεί για τον Πόντο να κάνουν τη δουλειά τους που είναι να σωθεί η τιμή του της πατρίδας μας και να δικαιωθούν οι 353.000 ψυχές του Πόντου να παραιτηθούν και να γίνει αλλαγή αυτών. Μήπως θέλετε και αυτή τη 19η Μαΐου να περάσει έτσι όπως τον προηγούμενο χρόνο;

Δεν είναι μακριά η 19η Μαΐου.
Αφήστε τα κόλπα και η εκκλησία να μήν συνεννοείται με την κυβέρνηση δήθεν για λόγους υγείας.
Κάνετε μεγάλο λάθος διορθώστε το τώρα που είναι νωρίς. Η 19η Μαΐου φέτος πρέπει πάση θυσία να να έχει μέσα της και την περσινή Τιμή που δεν που δεν δόθηκε στους προγόνους μας. Ο Πόντος δεν έχει κανένα χρώμα και κανένα κόμμα. Εχει μπροστά του οδηγούς τις 353.000 ψυχές πού περιμένουν χρόνια να δικαιωθούν. Όσοι επιμένετε να είστε σε κομματικούς μηχανισμούς ή πηγαδάκια και όχι να ζείτε για τον Πόντο κάντε στην άκρη, αλλιώς θα αναγκαστείτε να το κάνετε έτσι κι αλλιώς. Κλείνω με ένα πολύ μεγάλο συγνώμη μέσα από την καρδιά μου ως ιερωμένος και με δύο Παπαδασκάλους που έδωσαν τη ζωή τους για τον Πόντο. Καί το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι ώστε να διορθώσουμε ότι διορθώνεται προσπαθώντας να μην χάνονται χειρόγραφα τέτοιας μεγάλης αξίας της αλησμόνητης πατρίδαςσε ξένα χέρια αλλά να έρχονται σε χέρια Ποντιακά.


Μετά τιμής και αγάπης Χριστού
Πάτερ Μιχαήλ Παπαδόπουλος
Λειψύδριο Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια: