Εθνική Επανάσταση 1821 : Όταν μιλούν οι ΗΡΩΕΣ, οι ΑΔΑΕΙΣ πρέπει να σιωπούν

 


Γράφει ο Θέοφιλος Σπυράκος








1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ -- ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ -- ΠΟΡΕΙΑ -- ΝΟΗΜΑΤΑ

Αγαπητοί, ΕΛΛΗΝΕΣ συμπατριώτες, όπου και αν κατοικείτε ανά τον πλανήτη ΓΉ.    

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο ΑΘΑΝΑΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ

Είμαστε ήδη στην χρονιά, αλλά και τον μήνα, και σε λίγες μέρες θα είμαστε και στην μεγάλη μέρα της 25ης Μαρτίου, που όλοι ΜΑΖΙ σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια απο την έναρξη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ του 1821.


    Όλοι οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Έλληνες στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και αλλού, ΜΑΖΙ με την ΝΟΗΤΗ συμμετοχή των σκλάβων ακόμη αδελφών μας που ζούν στην Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο, στα Σκόπια και την Ανατολική Ρωμηλία, στην Κωνσταντινούπολη και την Θράκη, στη Σμύρνη και την Ιωνία, στην Ίμβρο και την Τένεδο και τον Πόντο μαζί με τις άλλες ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, θα ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ και θα ΤΙΜΟΥΜΕ τους ΗΡΩΕΣ που γράψανε με το αίμα τους το ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΠΟΣ του 1821, χαρίζοντας σε μάς την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας.

Θεωρώ λοιπόν, ΚΑΘΗΚΟΝ βαρύ και χρέος ΙΕΡΟ να συμμετάσχουμε και εμείς, ο καθένας από την σκοπιά του και το τρόπο του, στις ΜΕΓΑΛΕΣ αυτές ΕΘΝΙΚΕΣ εκδηλώσεις και να αναφέρουμε μερικές μόνο αλήθειες για τα γεγονότα των ημερών εκείνων, αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην χώρα μας λόγω της πανδημίας του ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ δεν μας επιτρέπουν να ΕΟΡΤΑΣΟΥΜΕ με την μεγαλοπρέπεια και την ΤΙΜΗ που της αρμόζει την ΜΕΓΑΛΗ αυτή ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.


 Ας δούμε λοιπόν συμπατριώτες Έλληνες αλλά και σείς μεγάλοι φιλέλληνες που είστε εκατομμύρια ανά την κόσμο και σας ευχαριστούμε ολόθερμα, τί πραγματικά ήταν η 25η Μαρτίου 1821, τί εορτάζουμε και τί τιμούμε. Καθότιν είναι περισσότερον από βέβαιον ότι σήμερα πολλοί Έλληνες  και ειδικώς οι νέοι μας, δυστυχώς, ΔΕΝ γνωρίζουν σχεδόν ΤΙΠΟΤΕ για το γεγονός αυτό ή γνωρίζουν κάποιοι ελάχιστα.

 Άς απαντήσουμε σε μερικά σημαντικά ερωτήματα, όσο γίνεται πιό αντικειμενικά πλησιάζοντας την αλήθεια.

Τί ήταν η επανάσταση; Τί περιεχόμενο είχε; Ποιοί την ξεκίνησαν και από πού; Γιατί πέτυχε;

Ποιοί ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ και ΓΕΓΟΝΟΤΑ επηρέασαν την πορεία και το αποτέλεσμά της;

Ειδικώς για το τελευταίο ερώτημα θα ασχοληθούμε μέσα στον χρόνο που διανύουμε με τέτοιου είδους παρεμβάσεις και θα αναλύσουμε αυτά προσεγγίζοντας πηγές που για κάποιους λόγους δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, γράφοντας και λέγοντας μόνο αλήθειες.


 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ και ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Αγαπητοί φίλοι,
μετά απο πολύχρονη μελέτη, επίπονη και εξειδικευμένη, κατέληξα στα προσωπικά συμπεράσματα ότι την επιτυχία της επαναστάσεως την καθόρισαν κάποιοι παράγοντες και γεγονότα στα οποία, εμείς σήμερα δεν έχουμε δώσει την σημασία και το νόημα που είχαν.
Τέτοια πάντα με επιφύλαξη, αφού αποτελούν προσωπικά μου συμπεράσματα, ήταν.

1) Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
2) Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
3)ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ του ΑΓΩΝΑ:
 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης,Αλέξανδρος Υψηλάντης, Οικουμενικός   Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, ο Δεσπότης των Παλαιών Πατρών Γερμανός, και οι άλλοι ήρωες του αγώνα.
4) Οι περιοχές ΣΟΥΛΙ και ΜΑΝΗ.

Στα δε σπουδαία και ίσως άγνωστα γεγονότα συγκαταλέγω τα :

1) Την έναρξη-κήρυξη αυτής της ΙΔΙΑΣ της επαναστάσεως.
2) Τα πολεμικά και Οικονομικά μέσα της επαναστάσεως.
3) Τα ΔΑΝΕΙΑ του αγώνος και οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ.
4) Το κίνημα των ΝΕΝΕΚΩΝ
5) Η Ναυμαχεία του Ναυαρίνου.


Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα αυτά τα γεγονότα και τους παράγοντες.


Έως την επανάσταση του 1821, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας στο οποίο συμμετείχαμε ως Έθνος ήταν η ΑΛΩΣΗ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ στις 29 Μαϊου του 1453. Ήταν τότε που κατέρρευσε η παγκόσμια ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ αυτοκρατορία των ΕΛΛΗΝΩΝ μετά απο 1.100 χρόνια ζωής, πολιτισμού και ιστορίας.

 Εδώ λοιπόν προκαλείται και έρχεται στο προσκήνιο η πρώτη απορία υπό την μορφή ερωτήματος.
 Τί κάναμε ως Έλληνες μετά την άλωση της Πόλεως;
 Μήπως υποταχθήκαμε στην μοίρα μας περιμένοντας τον ΄΄από μηχανής Θεό΄΄ να έρθει να μας ελευθερώσει; Η απάντηση ειναι μονολεκτικά ΟΧΙ. Μία απάντηση που την δώσαμε δεκάδες φορές σε φίλους και εχθρούς στην μακραίωνη πορεία μας.
 Όμως δυστυχώς οι σημερινοί  Έλληνες δεν γνωρίζουμε οτι οι πρόγονοί μας από την άλωση εως την επανάσταση του 1821 είχαν επαναστατήσει εναντίον των Τούρκων κατακτητών περισσότερες από ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ (70) φορές, που στοίχισαν ποταμούς αίματος και χιλιάδες κορμιά Ελλήνων  για την ελευθερία τους.

Ένα κίνημα ή επανάσταση σχεδόν κάθε πέντε(5)χρόνια. Εδώ λοιπόν τίθεται το άλλο σοβαρό και λογικό ερώτημα.

 Γιατί όλα αυτά τα κινήματα απέτυχαν, και μόνο αυτό του 1821 είχε την επιτυχία φέρνοντας την ΛΕΥΤΕΡΙΑ;
 Όσο απλό είναι το ερώτημα φίλοι μου, αλλό τόσο απλή είναι και η απάντηση.
 Διότι αγαπητοί μου συνέλληνες η επανάσταση του 1821 είχε ΑΥΤΟ που έλλειπε απο τις άλλες επαναστάσεις. 

Είχε με λίγα λόγια:

1) ΣΧΕΔΙΟ το οποίο είχαν εκπονήσει ο στρατιωτικός ηγέτης της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ μαζί με την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, και το οποίο προέβλεπε, αν και δεν εφαρμόστηκε απόλυτα αλλά μόνο σε ελάχιστα τμήματά του, τα εξής:

    α) Ο ίδιος ο αρχηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης θα μετέβαινε στην ΜΑΝΗ από την οποίαν για στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους, θα ξεκινούσε η επανάσταση.

    β) Ταυτόχρονη εξέγερση στην ελληνοκρατούμενη περιοχή της Μολδοβλαχίας-Ρουμανίας που και οι ντόπιοι πληθυσμοί ήταν ευνοϊκά προδιατεθειμένοι για την εξέγερση, και  δια τον λόγο ότι σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές οι Τούρκοι λόγω συμφωνίας με τους Ρώσους δεν επιτρεπόταν να μεταφέρουν στρατεύματα. Δυστυχώς όμως οι φίλοι και ομόθρησκοι Ρώσοι αθέτησαν αυτή την συμφωνία τους με αποτέλεσμα την συντριβή μας στο Δραγατσάνι και το σβήσιμο τη επανάστασης στην περιοχή.
    γ) Λαϊκή εξέγερση ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη με εμπρησμό του τουρκικού ναυστάθμου και στόλου.
    δ) Συμμαχία με Μαυροβούνιους, Σέρβους, Βουλγάρους και άλλους κατεκτημένους λαούς.

2) Είχε οργανωθεί ο αγώνας απο την Φιλική εταιρεία.

3) Η Ορθόδοξη ελληνική εκκλησία με τον συντονισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε ενώσει όλους τους Ορθοδόξους Έλληνες υπό την σκέπη της, ενώ ταυτοχρόνως συμμετείχε και η ΙΔΙΑ με τους αρχιερείς της στον αγώνα για την λευτεριά του γένους.


4) Είχε ΑΞΙΟΥΣ και ικανούς ηγέτες, μαζί με δικά της οικονομικά μέσα.


    Επίσης να τονίσουμε εδώ ότι βοήθησε πολύ στην θετική έκβαση της επαναστάσεως  η ΠΑΡΑΚΜΗ στην οποίαν είχε περιέλθει την εποχή εκείνη η Οθωμανική Αυτοκρατορία που πολεμούσε ταυτοχρόνως σε πολλά άλλα μέτωπα όπως με τον ΑΛΗ ΠΑΣΑ στην Ήπειρο, και τους Πέρσες στην ανατολή.     Όμως αυτή η μεγάλη επιτυχία, μην νομίσει κάποιος, ότι επετεύχθη εύκολα και ανώδυνα.         Αντιθέτως !                                                                                                                                              
 

Για να το πετύχουμε αυτό ΑΠΑΙΤΗΘΗΚΑΝ και δόθηκαν περισσότερες απο χίλιες (1.000) μάχες των Ελλήνων μικρές και μεγάλες, εναντίον των Τούρκων κατακτητών, εκ των οποίων εμείς γνωρίζουμε ελάχιστες, ίσως μόνο 20-25 από αυτές. Σε αυτές τις μάχες έπεσαν υπέρ πίστεως και Πατρίδος, περισσότεροι από ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ (200.000) χιλιάδες ΕΛΛΗΝΕΣ ενώ προεκλήθη και ολοκληρωτική οικονομική κατραστροφή των προγόνων μας σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο, όπως αναφέρει ο ιστορικός της νεοτέρας Ελλάδος αείμνηστος ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ.

 Τί ήταν λοιπόν αυτή η επανάσταση που κόστισε τόσο ακριβά στους ΄Ελληνες και για την οποία τόσες χιλιάδες συμπατριώτες έδωσαν την ζωή τους;
 Ήταν ΤΑΞΙΚΗ, ΛΑΪΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ όπως αναφέρουν μερικοί σύγχρονοι υποτίθεται μελετητές της ιστορίας μας;
ΟΧΙ φίλοι μου, δεν ήταν ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά, ένα - ένα ξεχωριστά... Ήταν ΟΛΑ αυτά ΜΑΖΙ.                                                                                

Ήταν η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ των Ελλήνων, που στην λέξη εθνική συμπεριλάμβανε όλα αυτά τα κοινωνιολογικά στοιχεία που συναποτελούν τον όρο ΕΘΝΙΚΟ.                                                        

Ήταν το ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ κίνημα στην Ευρώπη, και δη εντός της πανίσχυρης τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το περιεχόμενο και ο στόχος της ήταν ΕΘΝΙΚΟΣ με κυρίαρχο σύνθημα, όχι καμιά ταξική ή κοινωνική διεκδίκηση, αλλά το γεμάτο ΕΘΝΙΚΗ και μόνο απαίτηση.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ

 Αυτό  βροντοφώναζαν οι Έλληνες στα βουνά και τα λαγκάδια της Ελλάδας και όχι τις ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ που ισχυρίζονται ελάχιστοι σήμερα λοβοτομημένοι και κομματικά αγκυλωμένοι.Συμμετείχαν όλα τα κοινωνικά και επαγγελματικά τότε στρώματα της κοινωνίας με πρωτοπόρους την ΜΕΣΣΑΙΑ τάξη (έμποροι, κλπ ) και την ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας.

Ποιός τό λέει αυτό θα ρωτήσει και δικαίως κάποιος; Ποιός γνωρίζει την απόλυτη ΑΛΗΘΕΙΑ;

 Μα ποιός άλλος είναι η απάντηση, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της επαναστάσεως.
Αυτοί γνωρίζουν γιατί πολεμούσαν, αφού αυτοί οι ΙΔΙΟΙ σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτήν την επανάσταση με το ίδιο τους το αίμα και την ζωή τους. Αυτοί λοιπόν γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας γιατί πολέμησαν.

 Ας δούμε λοιπόν τι λένε στα γραπτά τους οι ΗΡΩΕΣ της εθνικής μας επανάστασης για να πάψουν πλέον μία και καλή να μιλούν οι κακόβουλοι και ΥΠΟΠΤΟΙ υποτιθέμενοι ιστορικοί.

 Ο Ρήγας Φεραίος, προετοιμάζοντας πνευματικά, ιδεολογικά και ψυχικά τους Έλληνες για τον μεγάλο ξεσηκωμό, γράφει στον ΘΟΥΡΙΟ  του:

 
΄...Σουλιώτες και Μανιάτες, λιοντάρια ξακουστά,
ως πότε στις σπηλιές σας, κοιμάστε σφαλιστά;
Μαυροβουνιού καπλάνια κι Ολύμπου σταυραετοί
κι Αγράφων τα ξεφτέρια, γενήτε μια ψυχή.


Έτσι λοιπόν, με αυτά τα λόγια προέτρεπε ο δάσκαλος του γένους όλους τους Έλληνες, όπου και αν κατοικούσαν από το ΣΟΥΛΙ και τη ΜΑΝΗ, στον Όλυμπο και τα Άγραφα, να ξεσηκωθούν και μαζί τους να πάνε και οι φίλοι και σύμμαχοι.


Ο πρώτος των ΠΡΩΤΩΝ καπεταναίων ο Θρυλικός ΓΕΡΟΣ του ΜΩΡΙΑ ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ στον οποίον ΧΡΩΣΤΑ το γένος την λευτεριά του έγραψε στα ΄΄ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ΄΄του:
  ΄΄..Πολεμήσαμε για του Χριστού την πίστη την ΑΓΙΑ και της πατρίδος την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ΄΄.
ενώ σε άλλο σημείο γράφει: ΄΄..Η ιδική μας επανάσταση δέν ομοίαζε με καμμίαν άλλην από όσες γίνονταν τότε στην Ευρώπη.Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεων (κυβερνήσεων) ήταν εμφύλιοι πόλεμοι.Ο ιδικός μας  όμως πόλεμος  ήτο ο πλέον δίκαιος, διότι ήτο ΕΘΝΙΚΟΣ. Ήταν ΕΘΝΟΣ με άλλο ΕΘΝΟΣ΄΄.


Ο  μεγαλύτερος δε και πλέον έγκυρος ιστορικός του έθνους μας Κων/νος Παπαρρηγόπουλος γράφει στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ τούτο:΄΄...Το έθνος των Ελλήνων του 1821 ήτο ίδιο με το έθνος των Ελλήνων του 1453.
Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς τα δύο αυτά στοιχεία, δηλαδη το ΕΛΛΗΝΙΚΟ και το τουρκικό, έμειναν ΑΜΙΚΤΑ, όπως το ύδωρ και το έλαιον εις το καντήλι΄΄.


 Τέλος να αναφέρω ότι στο πρώτο και άτυπο σύνταγμα του κράτους μας, αυτό της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ οι ίδιοι ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ξακαθαρίζουν αυτό το θέμα γράφοντας στο ΠΡΩΤΟ ΑΡΘΡΟ του τούτο:     "Έλληνες είναι όσοι κατοικούν αυτόν εδώ τον τόπο από χιλιάδες  χρόνια και πιστεύουν στην καταγωγή τους, και στον ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ως θεόν και σωτήρα μας.΄΄
 

Αυτά λοιπόν γράφουν οι πρωταγωνιστές για την επανάσταση και το περιεχόμενό της, και κατά συνέπεια οι γνώμες όλων των άλλων περιττεύουν.

Όταν μιλούν οι ΗΡΩΕΣ, οι ΑΔΑΕΙΣ πρέπει να σιωπούν.
 

Κλείνω αγαπητοί μου φίλοι την πρώτη μου παρέμβαση για την επανάσταση απαντώντας και στο τελευταίο σοβαρό ερώτημα, το πότε έγινε η έναρξη της επαναστάσεως, αν και σαν ερώτημα θεωρώ οτι δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ή ΣΗΜΑΣΙΑ. 

Η έναρξη της επανάστασης όπως ήταν άλλωστε λογικό και φυσιολογικό δεν ξεκίνησε, ούτε και θα μπορούσε άλλωστε, την ίδια στιγμή σε ολόκληρο τον υπόδουλο ελληνισμό. Δεν πάτησε κανείς ένα κουμπί και αυτομάτως ως δια μαγείας οι Έλληνες απάντησαν όλοι μαζί παίρνοντας τα όπλα.Απλώς να θυμίσω ότι επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου ως κεντρική ημερομηνία κοινού εορτασμού όλων των Ελλήνων διότι πληρούσε όλες τις τυπικές αλλά και ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούσε η μεγάλη μέρα γιατί :

α) Διότι ήταν η επίσημη ημερομηνία που είχαν αποφασίσει ο αρχηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης με τους Φιλικούς.

β) Ήταν η ημέρα που ο δεσπότης Γερμανός των Παλαιών Πατρών ευλόγησε τα όπλα των Ελλήνων στην ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ.

γ) Ήταν και η μεγάλη θρησκευτική εορτή του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας. Δηλαδή η μέρα που ο αρχάγγελος της είπε ότι θα γεννήσει τον θεό μας Ιησού Χριστό.
 Πολύ ορθώς και με μεγάλη σκέψη επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου από Εθνικής, Θρησκευτικής, και αληθινής ιστορικής πλευράς να εορτάζουμε όλοι μαζί το μεγάλο γεγονός.


Αρκεί να σας θυμίσω κλείνοντας ότι τον Μάρτιο, πρίν και μετά την 25η, είχαμε τις εξής γνωστές εξεγέρσεις.
    24 Φεβρουαρίου 1821 επανάσταση στην Μολδοβλαχία-Ρουμανία.
    12 Μάρτη εξέγερση στην Χίο.
    14 Μάρτη εξέγερση στην περιοχή των Καλαβρύτων υπό τον Νικόλαο Σουλιώτη.
    17 Μάρτη εξέγερση στην ΜΑΝΗ υπό τον ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ.
    23 Μάρτη εξέγερση στην Καλαμάτα.
    25 Μάρτη εξέγερση και ευλογία των όπλων στην ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ υπό τον δεσπότη 
ΓΕΡΜΑΝΟ      των Παλαιών Πατρών.
    28 Μάρτη εξέγερση στην Μονεμβασιά-πολιορκία των τούρκων στο κάστρο.


 Ενώ αμέσως μετά τις επόμενες μέρες η επανάσταση σαν φωτιά καλοκαιρινή απλώθηκε σε ολόκληρο τον ελληνισμό ακολουθόντας η Ρούμελη, τα νησιά του Αιγαίου, η Μακεδονία, η Κρήτη, το Μοναστήρι, η Χαλκιδική, η Κύπρος μας και άλλες περιοχές.

Να τονίσω κλείνοντας ότι η περιοχή που σήμερα κατέχουν οι Σκοπιανοί ήταν από τις πρώτες που σχημάτισαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση με Έλληνες των πόλεων Μοναστήρι, Κρούσοβο και Βογδάντα, με έδρα το Ελληνικότατο Μοναστήρι.

Το ίδιο έκανε και η μεγαλόνησος Κρήτη που σχημάτισε ελληνική κυβέρνηση υπό τον τίτλο.
΄΄Προσωρινό πολίτευμα Κρήτης΄΄.
Κατά συνέπεια πολύ σωστά όπως προέγραψα επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου για τον κοινό εορτασμό και όλα τα άλλα που ακούγονται προκαλούν μόνο γέλιο και είναι ΥΠΟΠΤΑ υποκρύβοντας ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ σκοπιμότητες, απόψεις και θέσεις.



https://prevezafox.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.