History_of_the_Greek_Revolution


Εν έτει 1828, στη Νέα Υόρκη, εκδόθηκε βιβλίο από τον John Lee Comstock, ο οποίος και το συνέγραψε, συλλέγοντας πληροφορίες που έφταναν από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες των συγκλονιστικών γεγονότων της Επανάστασης.Το βιβλίο έχει εξαιρετικές λεπτομέρειες, πολλές φορές επαληθευμένες από πηγές και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρώτου Πρωτοκόλλου του Λονδίνου το 1828.
Δείτε ένα σύντομο απόσπασμα που αφορά το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας του Μεσολογγίου από ένα γράμμα του Ιωάννη Ι. Μάγερ Ελβετού ιατρού πού χάθηκε στη τελευταία άμυνα τού Μεσολογγίου,γραμμένο λίγες μερες πρίν το θανατό του


Γράφει ο John Lee Comstock :

«Οι κακουχίες τις οποίες υφιστάμεθα και ένα τραύμα το οποίο απέκτησα στον ώμο, ενω αναμένω και ένα άλλο το οποίο θα είναι το διαβατήριο μου για την αιωνιότητα, με εμπόδισαν μέχρι τώρα να σου στείλω το τελευταίο μου αντίο. Έχουμε εξαναγκαστεί λόγω ελλείψεων να τρώμε τα πιο αηδιαστικά ζώα - υποφέρουμε φρικτά από ασιτία και δίψα. Οι αρρώστιες προσθέτουν επιπλέον βάρος στις συμφορές που μας κυριεύουν. Χίλιοι επτακόσιοι σαράντα από τους αδερφούς μας είναι νεκροί. Περισσότερες από εκατό χιλιάδες βόμβες και οβίδες που ερρίφθησαν από τον εχθρό, κατέστρεψαν τις πολεμίστρες και τα σπίτια μας. Υποφέρουμε εξαιρετικά από το κρύο διότι έχουμε φρικτή έλλειψη σε ξύλα. Παρά τις τόσες ελλείψεις, είναι σπουδαίο και ευγενές το θέαμα να παρακολουθείς τη ζέση και την αφοσίωση της φρουράς. Λίγες ημέρες ακόμα και αυτοί οι γενναίοι άνδρες θα είναι πνεύματα αγγέλων που θα μαρτυρήσουν ενώπιον του Θεού την αδιαφορία της Χριστιανοσύνης (σ.σ. εννοεί της Δύσης) για έναν σκοπό/αγώνα που αφορά την θρησκεία. Όλοι οι Αλβανοί που είχαν λιποτακτήσει από το στρατό του Ρεσσίντ Πασά, έχουν τώρα ενωθεί υπό τη σημαία του Ιμπραήμ. Εις το όνομα όλων των γενναίων ανδρών μας, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Νότης Μπότσαρης, ο Τζαβέλλας, ο Παπαδιαμαντόπουλος κι εγώ, τον οποίο (σ.σ. εμένα) η κυβέρνηση διόρισε αρχηγό ενός σώματος ανδρών, σας ανακοινώνω το ψήφισμα στο οποίο ορκιστήκαμε ενώπιον Ουρανού, να υπερασπιστούμε πιθαμη προς πιθαμη την γη του Μεσολογγίου, χωρίς να δεχθούμε καμμία συνθηκολόγηση, και να θάψουμε τους εαυτούς μας κάτω από τα ερείπια αυτής της πόλης. Πλησιάζουμε στις τελευταίες μας ώρες. Η Ιστορία θα μας αποδώσει Δικαιοσύνη – οι μεταγενέστεροι θα θρηνήσουν πάνω από την δυστυχία μας. Είμαι περήφανος στη σκέψη πως το αίμα ενός Ελβετού, ενός τέκνου του Γουλιέλμου Τέλλου πρόκειται να αναμειχθεί με αυτό των ηρώων της Ελλάδος. Είθε η αφήγηση της πολιορκίας του Μεσολογγίου την οποία έγραψα να επιζήσει μετα από εμένα. Έχω κάνει αρκετά αντίγραφά της»


https://books.google.com.au/books/about/History_of_the_Greek_Revolution

Δεν υπάρχουν σχόλια: