Αλέξανδρος Υψηλάντης (Παππούς) Έκοψαν όλες τις κλειδώσεις του καί μετά τον αποκεφάλισαν

 

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1725 και ήταν γιος του Ιωάννη Υψηλάντη, μεγάλου διερμηνέα (δραγουμάνου) της Υψηλής Πύλης και γόνου ισχυρής αρχοντικής Φαναριώτικης οικογένειας.Πολυμαθέστατος και κάτοχος της γαλλικής, ιταλικής, τουρκικής, ελληνικής, αραβικής και περσικής, διορίστηκε το 1774 μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης και αργότερα ηγεμόνας της Βλαχίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το Φεβρουάριο του 1782. Το 1786 τοποθετήθηκε ηγεμόνας της Μολδαβίας και στη συνέχεια το 1796 ξανά ηγεμόνας της Βλαχίας.Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αξίωμα του διερμηνέα επέτυχε να πείσει τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ να ανακαλέσει διαταγή του περί γενικής σφαγής και να μην τιμωρήσει τους Έλληνες για την συμμετοχή τους στο -υποκινούμενο από τους Ρώσους- κίνημα των Ορλοφικών, ενώ πρωτοστάτησε στην υπογραφή της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή το 1774.Ως ηγεμόνας των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών επέδειξε εξαιρετικό ζήλο και προσπάθησε να αναδιοργανώσει την εκπαίδευση. Ως ηγεμόνας της Βλαχίας έκτισε εντυπωσιακό οικοδόμημα για τη στέγαση της Αυθεντικής Ακαδημίας του Βουκουρεστίου και το 1776 εξέδωσε χρυσόβουλο, που ρύθμιζε τη λειτουργία της.Επίσης ρύθμισε σημαντικά θέματα όπως το νομικό σύστημα, την φορολογία και τον τρόπο στρατολογίας. Ιδιαίτερα στο στρατό κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο στράτευμα, αποτελούμενο από 60 λόχους εκ των οποίων οι 2 αποτελούνταν από Σέρβους και Βουλγάρους και οι υπόλοιποι από Έλληνες.Επίσης το 1785 είχε υποβάλλει σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας στον Αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄ της Αυστρίας και στην Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας. Η ηγεμονία του χαρακτηρίστηκε ως «η χρυσή εποχή της Βλαχίας».Η σχέση του με την Υψηλή Πύλη, εξαιτίας της συμπεριφοράς του γιου του Κωνσταντίνου που ετοίμαζε επανάσταση στην Βλαχία, ήταν τεταμένη, παρ’ όλα αυτά σταδιακά σταθεροποιήθηκαν.Το 1806 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Κωνσταντινούπολη. Τον ίδιο χρόνο όμως ξέσπασε Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος και ο γιος του Κωνσταντίνος αυτομόλησε στους Ρώσους.

'Οταν έμαθε ο Τούρκος αυτοκράτωρ ότι αυτός συμβούλεψε τον γιό του να καταφύγει στους Ρώσους, πήγε με 2 χιλιάδες γενίτσαρους και χωρίς προειδοποίηση περικύκλωσε το σπίτι του Υψηλάντη και αφού τον συνέλαβαν τον πέρασαν αλυσίδα στον λαιμό, δεσμά στα πόδια, σιδερένιο περιλαίμιο και τον έκλεισαν στην φυλακή Γεντί Κουλέ. Έπειτα δήμευσαν όλην του την περιουσία. Μετά τον έβγαλαν στον μεϊντάνι και με την παρουσία του βεζύρη άρχισαν οι δήμιοι να του κόβουν όλες τις κλειδώσεις, δηλαδή 17 από τα δάκτυλα έως τον ώμο. Το ίδιο έκαναν και στο άλλο χέρι με 17 τομές. Και στα πόδια το ίδιο έκαναν από τα δάκτυλα έως την μέση. 13 αρθρώσεις  έκοψαν από το ένα πόδι και 13 από το άλλο. Συνολικά τον έκοψαν σε 60 κομμάτια. Αφού έμεινε μόνο ο κορμός και σπάρασσε μέσα στα αίματα, του έκοψαν και το κεφάλι όπως περιγράφει ο Διονύσιος Εκκλησιάρχης (τἰτλος από οφίκιο τού Πατριαρχείου)

Οι ήρωες δεν γεννιούνται, γίνονται, σε μια στιγμή η σε μια πορεία ζωής, και είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης τους. Αιωνία του η μνήμη.


https://www.el.gr/ethnos/istoria/



Δεν υπάρχουν σχόλια: