Βλαδιμηρος Κολοκοτρώνης



Το 1965, στον εορτασμό της επετείου της Μάχης του Βαλτετσίου, κάνει την εμφάνιση του ο δισεγγονος του Κολοκοτρώνη Βλαδιμηρος.Ο
Βλαδιμηρος Κολοκοτρώνης που γ
εννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αρχηγού της αστυνομίας Αθηνών. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εγγονός του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη, βουλευτή και αξιωματικού του στρατού, (γνωστός με το χαϊδευτικό «Κολίνος»), ο οποίος ήταν ο μικρότερος γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την πρώτη του σύζυγο Αικατερίνη Καρούτσου. και δισέγγονος του αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ενώ από την πλευρά της γιαγιάς του καταγόταν από την αριστοκρατική φαναριώτικη οικογένεια Καρατζά.Τον βάφτισε η βασιλισσα Ολγα, γι αυτο είχε αυτο το όνομα, το οποίο Ελληνικά αποδίδεται με το Ειρηναίος. Ακολούθησε την στρατιωτική παράδοση της οικογένειας και εισήλθε στη σχολή Ευελπίδων, απ' όπου και αποφοίτησε ως αρχηγός της τάξης του. Το 1923 έγινε αντισυνταγματάρχης, το 1925 συνταγματάρχης λαμβάνοντας παράλληλα μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πολέμησε στο μακεδονικό μέτωπο, σε γερμανική επίθεση με χημικά, προσβλήθηκε από αέριο μουστάρδας με αποτέλεσμα οι πνεύμονές του να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες.Ανέλαβε κατά καιρούς πολλές στρατιωτικές θέσεις και το 1930 προήχθη σε υποστράτηγο ως ανάπηρος πολέμου.Ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα συμμετέχοντας στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και στον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων του 1821.Ελεγε δακρυσμένος μπροστά στη ληκυθο, όπου φυλάσσεται η καρδιά του Καναρη, ότι κάθε χρόνο την ανοίγουν και αλλάζουν τα υγρά απο το Χημείο του Κράτους. Ποτέ, μας έλεγε, δεν τόλμησε να δει στην ανοιχτή ληκυθο την καρδιά του Πυρπολητή, διοτι δεν θεωρούσε τον εαυτό του άξιο! Εντυπωσιακή ήταν η φυσιογνωμική ομοιότητα με τον παππού του, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που κάποτε του έβαλαν την περικεφαλαια του κολοκοτρώνη και ο κόσμος έμεινε έκπληκτος με την ομοιότητα που είχε με τον γέρο του Μορια.Απεβίωσε στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στις 13 Μαΐου 1970 στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.Ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά.Στο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία», της 14ης Μαΐου 1970, υπάρχει αναφορά στην κηδεία του.Με το θανατό του τελείωσε το 18το γενεαλογικό δένδρο του Κολοκοτρώνη Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί αντικίνητρο, για να αναζητήσει ο καθένας το δικό του οικογενειακό παρελθόν.Στο αρχείο Αγωνιστών 1821, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, υπάρχουν κατάλογοι ανά περιοχή με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στον αγώνα της Απελευθέρωσης, εξηγεί ο νομικός και ιστορικός σύμβουλος του Ομίλου κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος.  


* Ο ''Πατριωτικός Ομιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821'' ιδρύθηκε το 1938 από απογόνους καπεταναίων, πρωταγωνιστών της Επανάστασης. 



Η εμφάνιση του Β.Κολοκοτρώνη το 1965, στον εορτασμό της επετείου της Μάχης του Βαλτετσίου



Μηχανή του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: