Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti)


Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti) Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 22.000.

Έχει όμως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, συγκινητικό...Πήρε το όνομά της, προς τιμήν του Έλληνα στρατηγού της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Δημητρίου Υψηλάντη, αδελφού του Αλέξανδρου Υψηλάντη και αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας! H δράση του μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του Ελληνικού Έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση αλλά και θαυμασμό, στον Αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την Αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν να αποδώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη.... Το γεγονός που τους ευαισθητοποίησε περισσότερο όμως, ήταν η μάχη στο Άργος, όπου ο Υψηλάντης παρέταξε 300 άντρες απέναντι σε 30.000 Τούρκους.
To άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε μία Ελληνική και Αμερικάνικη σημαία, έξω από το "Water Tower", το κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, το οποίο είναι ένα κτήριο φημισμένο για τον σχεδιασμό του και βραβευμένο..

Εγκυκλοπαιδεια ''ΔΟΜΗ''